13 January 2012

Puding Karamel Gula Hangus

Assalamualaikum .



Cik pensil memang suka makan puding , suka sangat-sangat ! Cik Pensil penah jugak buat puding ni antaranya ialah Puding Gula Hangus ni la . First buat puding tu lembik sangat ! bila dah siap masak nak tuang dalam pinggan berkecai sebab lembik mungkin sebab air terlebih kut. Kali kedua buat , bila tuang dalam pinggan elok , bila rasa , manisss sangat ! boleh kena kencing manis kalau makan!

Sebenarnya Cik Pensil ikut resepi dalam buku . Cik Pensil ikut semua , tapi tak jadi-jadi jugak . So Cik Pensil pun ubah sikit-sikit resepi tu . Bukanya ubah apa , cuma ubah sukatan bahan-bahan tu ja . ok ,
Ini  sukatan bahan asal  dan sukatan bahan yang telah diubah:-

Bahan A (Karamel)

  1. 3sudu makan gula hangus ( gula satu sudu dah cukup , kalau tak nak kena kencing manis )
  2. 3sudu makan air ( Air 2 & 3 sudu )
Bahan B (Puding)
  1. 1tin susu pekat ( setengah tin pun dah cukup )
  2. 2cawan air ( 2 Cawan jugak sebab bahan lain dah kurang )
  3. 5bilji telur (5 biji telur )
  4. 1 sudu teh esen vanila (1 sudu jugak , kalau tak bubuh pun takpa ) 
  5. 2 sudu makan tepung jagung (2 sudu jugak)
ok ikut yang warna purple tu ye !

Cara Membuat :-
  1. Masukkan gula ke dalam kuali yang tidak lekat sehingga menjadi kekuningan terus masukkan air dan tuangkan kedalam loyang dan ratankan  .
  2. Masukkan semua bahan-bahan B , kacaukan kesemua bahan tadi sehingga rata . (cuba rasa , kalau kurang manis tambahkan satu atau dua sudu susu pekat , kalau manis tambahkan lagi air juga boleh tambahkan garam 1 setengah sudu kecil untuk rasa lemak sikit )
  3. Masukkan kedalam loyang yang berisi karamel tadi .
  4. kukus sehingga 40 minit .
  5. Sediakan untuk dimakan .

ni la rupa Puding Karamel Gula Hangus

Senang ja nak buat Puding ni , ringkas je , bahan pun tak banyak . Apa yang penting sukatan dia kena la tepat , kalau tak jadi kali pertama , cuba lagi , cuba lagi sehingga berjaya . First time Cik Pensil buat ni memang tak jadi tapi kita kena tengok la balik , apa yang tak kena , apa yang kurang , apa yang lebih . 

Ok , sekarang boleh la cuba buat  :)


45 comments:

  1. THANKS CIK PENSIL..LEPAS NI MISS MIMI NAK TRY BUAT YE :)

    ReplyDelete
  2. Hehe :D
    sangat dialu-alukan , nanti jangan lupa bagi Cik Pensil rase sikit ye !

    ReplyDelete
  3. Gambar kat atas tu mmg Cik Pensil buat ka? Nmpk sedap gla.. Ka mak yg buat ni.. Haa.. Baek ngaku cpat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap pun , MD cuba la buat .
      Gambar kat atas tu cari kat google je MD.
      tapi ritu cik pensil buat rupa dia cam tu jugak . hehe

      Delete
  4. Nice entry!! Sedap gile nengoknye.. Heheh

    ReplyDelete
  5. suka gila puding karamel..tp susah nak jumpe.. =( maybe kena buat sendirikk..huhuu

    ReplyDelete
  6. good job dear....
    =)


    done follow here

    ReplyDelete
  7. tengok pun da kenyang da pun..
    hihi
    i will try it...
    tq 4 sharing :D

    ReplyDelete
  8. nampak best tu..hehe nak gak.^_^

    ReplyDelete
  9. sdpnyaaa... nk copy rspi ye? minta izinnn.. :D

    ReplyDelete
  10. before this mai dah cuba buat tapi tak jadi hehe

    ReplyDelete
  11. lama x mkn puding ni. rasa mengidam plak. hehehe.

    ReplyDelete
  12. badrina ibtisham :
    nengoknye memang la sedap, cuba la buat mesti sedap .. hehe

    ReplyDelete
  13. amy syifa :
    a'a kan .. tapi kalau buat sendiri senang je boleh makan duit pun tak payah bayar .. hehe

    ReplyDelete
  14. ::WafaIrdina::
    ya.. cuba2 .. welcome ^_^

    ReplyDelete
  15. Ckin Kembaq :
    nak? ambik la.. nahh :))

    ReplyDelete
  16. miranadia :
    memang sedap, dah cube ke? keh2 :D

    ReplyDelete
  17. ✿ CIK N ✿
    yo2.. sedapp~ tak caye cube la :)

    ReplyDelete
  18. jangan mudah berputus asa, usaha lagi..
    usaha tangga kejayaan .. hehe :)

    ReplyDelete
  19. Mr sepet :
    memang sedap! sila mencuba ^_^

    ReplyDelete
  20. nak wat kek batik pun fail..wat yg nih mesty fail gak..heheh.....

    ReplyDelete
  21. si kiut lavender :

    hehe. belum cube belum tahu ^_^

    ReplyDelete
  22. aku peminat karamel. dalam air minuman panas aku pun selalu ada karamel. marvellous!

    ReplyDelete
  23. waaaaaaaaa sdp nie...tq ye cik pensil..nnt leh la try wt printscreen cik pensel pnya resepi :)

    ReplyDelete
  24. ee, bapak sedap! I like IT VERY MUCHH! kan best kalau pandai buat,, :(

    ReplyDelete
  25. arghh., terliur je tgk puding tu hehe

    ReplyDelete
  26. bahan semua ada kat umah :D
    nak buat la kejap lagi ^^

    thanks cik pensil sebab jemput saya datang blog awak ni :D

    ReplyDelete