07 November 2012

Urutan Sayang ~

Assalamualaikum .

Eceh ! urutan sayang ~ haha . Sebenarnya kita ni kena pandai mengurut , kalau tak pandai macam pengurut-pengurut lain pun , tahu asas-asas dia pun dah cukup . Ni bila orang suruh tolong urut pun tak reti . Saya pun bukanya pandai sangat urut , tapi boleh la kalau nak urut sikit-sikit tu . Selalunya urut mak jelah , yang lain semua tak nak . haha . 

Bagi wife-wife , akak , abang marilah kita sama-sama belajar asas je untuk mengurut . Untuk kegunaan masa depan jugak nanti . hehe . Saya cari kat google je , baca panjang-panjang tapi tak faham jugak . So saya ringkaskan jelah apa yang di baca .

First .

Urut dari bahagian atas , urut membulat dari atas bahu kanan dengan ibu cari . ( tekan kuat-kuat ) sehingga ke ketiak . dan ulang pula ke bahu kiri .

Kembangkan tapak tangan , mula dari bahagian pinggang ( tekan ibu jari ) hingga ke tengah badan , sehingga 5 saat turun kembali .Urut sekali  dengan bahagian tepi badan sehingga ke tengkuk , dan turun kembali ke bawah . Kanan dan kiri .Ulang selama 10 minit .

Urut bahagian tepi pinggang dengan kedua-dua tapak tangan  hingga ke bahu . Urut bahu dengan membuat bulatan dari atas bahu sehingga ke ketiak .


Sedap o kalau kena urut macam ni . Boleh lena ~ Trylah buat jelah yang macam ni , hehe . Ada lagi yang lebih senang . Teknik Cakaran Kucing , Harimau tu garang sangat . Macam tak sesuai je kan ? hehe .



http://azzahh.multiply.com/journal/item/59
Bacaan Lanjut .

Oke , itu kalau nak urut badan , ada setengah orang tak boleh urut badan sebab geli . haha . baru pengang sikit dah gelak terbahak-bahak . haha . -_-

So , kita guna kaki . Rawatan Refleksologi . Caranya urut saja bahagian yang ditunjukkan dibawah ni . Main-main bahagian-bahagian ni .





Kalau kaki pun geli , urut tangan . Haha . Oke , kalau sakit kepala belah kanan urut tangan belah kiri , kalau sakit kepala belah kiri urut tangan belah kanan .



Bacaan Lanjut .


Semua yang saya bagi ni ringkas-ringkas untuk pengetahuan umum ja  . Tapi kalau nak lebih-lebih dan lebih mendalam boleh ke blog-blog di  ..



Kalau larat nak baca pergilah ~ :D

47 comments:

  1. Fisah awat nampak lain je blog ang..mana shoutbox and other things?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sangat , suka buat kerja sekerat jalan . hehe

      scroll le sampai ke bawah ^_^

      Delete
  2. Errkk..
    geli kalau org usik tapak kaki..
    Tangan bolehh, hhaaha
    Tapi kitee x pandai urut2x orang..

    ReplyDelete
  3. err err mcm pelik jer n3 ni =.='

    tp yg kaki tu ak biasa buat..tekan2 bhgian kaki dgn jari atau tekan2 gune kepala kerusi..best wooo :) sbb kat kaki byk urat2 pentg bersmbung ke organ2 utama...urat kat kaki boleh legakan bhgia2 utama tula

    ReplyDelete
  4. betul ayie setuju...setiap org kena ada kemahiran mengurut tuk tambah kasih syg suami isteri lebih2 lagi bila dah kawin...

    ayie pun nk buat entry yg sma laa.insya Allah...nanti ayie kreditkan kat blog cikpensil...:)

    ReplyDelete
  5. wah. cam best je.. yg ni lagi best darikerusi urut ogawa yang masuk duit singgit. hehe, nice info. slam kenal

    ReplyDelete
  6. "Doakan Cik Pensil Straight 'A' Dalam SPM ! AMIN .. "

    Semoga! Doakan sye juga!
    :D

    #awkward. First time singgah sini. Hee :)

    ReplyDelete
  7. bestnya kalau ada org tolong urut. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh2 nak urut , nak lipat sekali :D

      Delete
  8. urut mmg best tp jaa mudah geli...payah...hehe...btw, jaa dtg dari blog korn. dah follow sini..heee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang ow geli , tak dapat rasa nikmat diurut . haha

      korn ? owhh k :)

      Delete
  9. waaa urutan syg pon ade ye..
    kena blaja nih..
    hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. urutan sayng apabila yang diurut tu akan terasa sayang ~ kih2

      Delete
  10. err..err...sebenarnya entah...aku pon tak tau kenapa aku rasa pelik...sje nk mgade2 kot...hihi..mohon jgn rasa terbeban dgn perasaan ingin tahu knp ak berkata ia pelik,okayy :)

    ReplyDelete
  11. Sgt geli bila ada yg nk urut badan.. haha ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh , bru nak urut , belum urut lagih .. haha . urut tapak kaki jelah -_-

      Delete
  12. aumm. aumm.. mesti kena belajar urutan ni. wahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka urutan hariau tu ke ? haha

      haa .. silakan .. silakan :p

      Delete
  13. seronok dapat isteri pandai urut

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah2 . kalau tak dapat pandai urut pun , paksa je dia belajar urut . haha :)

      Delete
  14. thankyou lah u, boleh aku urut nenek aku, biasa aku urut tok ma aku aku pijak naik atas beliau je..hehe

    ak nmpk kau ganas bebenor kt komen si kopi..mau pening si kopi tu nk layan kau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pijak2 tu nmpak macam kejam pulak . haha -_-

      tapi aku pun pernah buat jugk :p

      memang tu tujuan sebenar . haha :p

      Delete
  15. gambar no 8 tu dia buat ape pensil? ehemm! wakkakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk .. kalau nak tahu sila tekan bacaan lanjut ~

      haha :p

      Delete
  16. woahh! mesti kena belajar ni.

    boleh prektis utk bakal husband nnt. hahaha! :P

    ReplyDelete
  17. Rawatan Refleksologi ....lamanya x eksesaisss...kena wat nie..:)

    ReplyDelete
  18. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. o k ~ Terima kasih sudi berkunjung :D

      Delete
  19. wahhh. bagus bagus. thanks. sebab df selalu ngurut mama df. so hehehe pandai cik pensil ni update ^^

    ReplyDelete
  20. Tri tips berguna dari tukang urut hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukang urut ? mana ada , baru belajar ^_^ hehe

      Delete
  21. Wahhh...dah ada reply button!! Haha, pandai noh, teknik mengurut plak dia, advance sungguh...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anyway mohon diletakkan button "HOME"

      Delete
    2. ok2 thanks , cadangan tu ^_^

      Delete
  22. boleh bukak rumah urut kalo macam ni.. muehehe ;)

    ReplyDelete
  23. urut kaki yang tak boleh..yg lain x pe..kaki sensitif sgt laaaa.hehe

    ReplyDelete
  24. Eh aku selain dari pandai buat lawak king kong, aku jugak pandai mengurut... byk jer permintaan utk suh aku mengurut... aku jer yg tak larat.. sebab apa lepas aku urut org mesti pas tu badan derang lebam2 keh keh keh... (tapi siyes memang aku terror mengurut) tapi aku x minat le bidang urut2 mengurut ni... tak best boring keh keh keh >..<

    ReplyDelete