11 December 2012

Hampir Lumpuh.

Assalamualaikum.

Apa yang penting dalam satu organisasi mestilah kerjasamakan. Tapi macam mana nak bentuk kerjasama tu? Kalau pihak atasan saja yang berusaha nak 'naikkan' organisasi tu mana boleh nak berdiri ...

Saya cakap mengenai pengawas sekolah saya untuk tahun depan. Tahun depan kami jadi senior. Belum masuk tahun depan lagi pun dah boleh agak apa yang akan jadi. Junior-junior semua macam buat tak tau saja bila diberi arahan. mungkin kami (senior) kurang tegas.. sebab tu berani buat macam-macam. Ok, First sebab tak tegas. Tahun depan kena jadi garang macam ex senior kami yang lepas baru nak tau takut. Pengawas yang sebelum-sebelum ni memang garang, selalu kenakan denda. tapi macam tak sampai hati pulak. Akan cuba.


Badan pengawas macam nak lumpuh disebabkan tak ada apa yang menarik tentang pengawas. kena buat kerja sana, sini, bayar yuran. macam menyusahkan saja. student2 lain pun meluat dengan pengawas. Pengawa sendiri pun banyak masalah.

Selalunya setiap hujung tahun kami akan buat dinner dekat hotel. tapi memang tak best langsung. mungkin tahun depan kami tak buat dinner. nak buat aktiviti yang lain. Lagi pun tahun depan tahun last dekat sekolah tu, mesti nak buat yang terbaik. nak cuba buat sesuatu yang baru. tapi sesuatu tu apa?

Teruknya -_-'

Macam mana nak buat agar badan pengawas ni jadi ceria. semangat nak buat tugas. dan bukan jadi pengawas sebab sijil semata-mata?

 Agak pening memikirkannya ... tak sanggup nak buang baju biru ni, sayang.. 

Tolong bagi cadangan please ..  


51 comments:

  1. <----ketua pengawas dulu. Still takdak idea nak jawab macam mana.

    Pikir...pikir...

    the thing is...apapun cara yang dipilih, apapun keputusan yang dibuat, buatlah atas dasar tanggungjawab. Menjadi lumrah orang, takkan suka dengan pihak berkuasa, sehingga besar awak akan jumpa orang macam tuh(banyak), tapi tanggungjawab yang diberikan kepada 'pihak berkuasa' perlu dijalankan dengan efisien walau sulit sekalipun..disukai bukan satu perkara yang penting.

    Cemana nak bagik rapat? Hehe, taktau. Tanya ketua pengawas awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik Crak juga ketua pengawas juga kan ?

      Delete
    2. Hahaha...time saya dulu kami kerap buat aktiviti sampingan...contest and all..hujung minggu lepak makan sesama...so secara tak langsung buat bagi kerja macam dalam family la...lagipun... -_-" ketua pengawas time tuh suka gelak2...so pengawas lain semua ikut dia (dia?..hahahahaha)

      Delete
    3. umm .. kami tak pernah pulak buat contest hapa.
      kami selalu buat perjumpaan petang, dalam perjumpaan tu pun kami bincang masalah pengawas je. buat latihan. membosankan. sebab tu kut ramai yang tak mai walaupun telah 'dipaksa' haha . tu pun macam2 alasan yang dibagi.

      ehh . contoh contest yang encik crack buat dekat anak buah apa ?

      Delete
  2. Lyeen dulu setiausaha pengawas..mmg byk keja n mmg ramai yg bnci..kan..kan..Tapi, mmg itu tgjwb kita...mcmna nk hdupkan bdn pgws? Kita kena aktif..xleh sorang2 je gerak..satu organisasi kena aktifkan bdn pgws..kjsama..biar org kata gila pangkat yg pnting disiplin skolah trkwl..bERTuah jd pgws sbb jd org kprrcyaan..good luck taw..jgn stress2..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni pun dah bebadi makain yang diterima . kadang2 jadi sentap sangat. tapi diam je.. yg junior2 ni pulak kena jegil bijik mata baru nak jalan.

      perlu tak buang yang tak nak jalan bersama tu ? tapi .. nanti jadi sikit je la. dah la yang aad ni pun berapa kerat ja..

      Delete
  3. saya juga pengawas...memg penat..kene ikhlaskan diri sebab ni amanah..berlapang dada

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana nak berlapang dada kaalu hati tak tenteram .. hehe

      ok , terima kasih

      Delete
  4. bg akak kn, xsemestinya kena tegas n garang bg junior takut,,cube dekat2 ngn dieorg jd kwan, bile hubungan tu baik kn jd senang nk wat kerja, tak tension tak de stress2, sbb hubungan dah baik kn,,heheh sbb dulu akak wat cmni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah rapat tu pun susah, kadang nak suruh diorang jadi MC pun susah bila depa buat muka kesian. last2 kita yang kena jadi. huwaa

      akak buat macam ni ? memang hebatlah kalu boleh tundukkan diorang..


      kadang hubungan yang rapat sangat pun susah ..

      Delete
  5. buatla TRIP, kuar jln2

    gi Legoland ka? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. trip ? memang ada rancang, tapi takut yang tak ramai boleh join sebab tak ada duitlah , mak tak kasilahh .. maacam2

      LEGOLAND ? kalau nak pegi hujung kampung pun tak boleh apatah legoland tuu .. banyak kos nya ..

      kalau buat kursus kepimpinan rase dah selalu sangat buat. tapi habuk pun tak ada.

      Delete
  6. seronok bila terpilih jd pengawas...bukan sng nk dpt peluang tue...niat kita elok...selalu bersikap prihatin dan jgn terlalu tegas sebab org akan meluat nanti.. cuba jadikan junior tu kawan2...lemah-lembut xsalah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok bila tak pernah 'rasa' bila dah kena.. hemm .. tambah2 kalu organisasi tu macam tak nak berjaalan je.

      terima kasih atas pendapat tu :)

      Delete
  7. bincang dgn guru pengawas..
    adakan mesyuarat bicang tentang kedudukan ini :)

    ReplyDelete
  8. Hahaha! Memang susah kalau yang atasan je pulun berusaha. Yang bawah buat taktau dan sambil lewa. Err nak bagi cadangan tu, tak reti laa -_-

    ReplyDelete
  9. la sekolah lg ke?

    erm bagi aku buat event sme2 pengawas. cm lepak same2..wujudkan smngt kepimpinan dlm tu

    xperlu kem2..just santai2

    jdi bile kerap bergaul smngt kekitaan tu lg tggi. cm kite blogger slalu wat gath

    tu jela pendapat aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aahh masih sekolah -_-

      ohh ya. terima kasih :)

      buat game ke ?

      Delete
  10. aku pernah jadi LDP time MRSM dulu. LDP = lembaga displin pelajar. best jadi pgawas, boleh salah guna kuasa n dpt backup dr cikgu2...muahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nak kata salah guna kuasa tu tak adalah sangat sebab aku tak bangga pun dengan status aku . cuma .. aku slalu datang lambat, dan tak sangka dapat anugerah pengawas terbaik . kah3

      Delete
  11. nak jadi yg lebih baik pertama adalah kerjasama...
    kalau xade kerjasama...mcm mana nak dapatkan hasil yang baik..
    kan..kan..kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak dapat kerjasama tu lah susah . selau jugak jemput penceramah luar.. tapi semangatnya hanya sekejapp ..

      Delete
  12. secara jujur nya..aku paling xsuka pengawas sekolah..sebab kekadang mereka duk singkap salah orang..mereka pun sama...aku sanggup reject jawatan tertinggi pengawas..sebab aku tahu aku bukan budak skema...xsesesuai jadi pengawas..dengan muka jenayah macam aku...hehehe..btw..cadangan aku la kan...nasihat kan dekat semua pengawas supaya buat dan jalankan tanggungjawab...jika kita nak betulkan orang diri kita mesti betul..aku komen sbb aku rasa pengawas sekolah aku dulu memang cmtuh... tahniah sebab dapat jadi pengawas...bukan semua orang tuh terpilih...so..gud luck yea...do ur best,,,.

    #aku jd PRS walaupun hakikatnya aku nie perosak rakan sebaya..bukannya pembimbing rakan sebaya..hehehe =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengakuan berani mati . sebenarnya kalu nak dibandingkan jumlah pengawas dkt sekolah aku tu yang 'dulu' masa aku form 1 dengan sekaranng memang jauhhh beza kalu dulu 10 sekarang 2 perempuan . aku tau depa tak tahan .. aku pun , tapi aku tak sampai hati, ramai yang pujuk aku lemah .. >_<

      kaalu orang tu dipilih , ada sebab ^^

      Delete
  13. pernah jd pengawas! penolong ketua pengwas..hahaha...bnda ni klo nk hndle kna bekerjasama bru ok ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka kan ramai jugak mantan2 pengawas dekat sini . hua2
      walaupun tak nampak macam pengawas . >_< haaha

      Delete
  14. Saya SU Badan Pengawas...Tak banyak jugak aktiviti yang dijalankan.SIbuk lebih dari cikgu pulak tu~

    ReplyDelete
  15. haa ni dia bekas ketua pengawas mai nak check..
    hihi

    betul tu kerjasama penting dik :D

    yang dekat header ciksu tu bukan anak.
    ciksu blom ada bb lagi la yang..
    doakan ciksu yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ;) ohh .. ketua dah datang :D

      ohh, anak menakan yer ? chumill

      Delete
  16. ok, saya seorang pengawas dulu. tapi kami tegas tegas ayam saja. hihi, yang penting kita friendly dengan student yang lain, supaya senang nak berkerja sama dengan kita. tapi bab bagi idea tuh. memag xdaklah. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. friendly ... betul , terima kasih ;)

      Delete
  17. Ade pengalaman sebagai ketua pengawas: cadangan je la, pengawas kena pandai win win situation antara student dan pihak pengurusan. Kalau boleh, anjurkan satu program yang menarik minat pelajar contohnya pertandingan sukan dan sebagainya. Kalau dekat MRSM dulu.kami ada buat Talent Show, anjuran pengawas sendiri .:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. talent show ? kalu kami semua pakat bertolak tak nak masuk . haha .

      terima kasih nizam ;)

      Delete
  18. Tak garang takpe asal tegas..kalau dah pegang satu tanggujawab tu kena tunaikan amanah tu kan..just do the best (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah . sbab amah nu kena jaga . nk jaga tu yang susah . hehe

      Delete
  19. cadangkan pada pihak sekolah untuk benarkan pengawas bawak rotan..:|

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase macam nak cadangkan bawak pistol jek -_-'

      Delete
  20. tanggungjwb kan jd pengawas.. dulu sy x nk jd pengawas heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak nak beban eh ? haha . baguslahh tak payah menyusahkan diri -_-'

      Delete
  21. Hana juga bekas pengawas. Cuba utk berhenti sebab nk fokus Spm tapi dihalang oleh cikgu kaunseling. Haha.

    Cadangan ye? aktiviti mcm hiking ke jungle tracking. Benda2 yg adventure. So that, tahan lasak la sikit pengawas2nya. Boleh pupuk kerjasama jugak dlm LDK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah juga jadi macam tu .. dihalang juga , tu yang asih bertahan -_-'

      wahhh . terima kasih ;)

      Delete
  22. kalau dah dilantek bermakna kita ni dah jadi orang yang dipercayai oleh orang atas..so jalani tugas dan tanggung jawab sebaik dan seadil mungkin..

    ReplyDelete
  23. Pengawas anjurkanlah aktiviti bersama student lain.. dari buang duit buat dinner kt hotel, akhir tahun anjurkan satu aktiviti sekolah..

    Student lain xperlu ada rasa takut pd badan pengawas.. mereka perlu ada rasa hormat.. mcmana nk create rasa hormat itu, jika mereka ada buat salah, don't blame them directly, but you must solve their problem..

    namun biasalah sy faham usia budak2 sekolah ini ego masing2 pd peringkat yg tertinggi dr segi psychology.. agak susah rakan sebaya nak memahami rakan sebaya yg lain.. tapi banyakkan membaca dan buat sedikit research..

    Dalam ingin menganjurkan aktiviti tu, fikirkan Apa yang student mahu lakukan.. buat survey form jika perlu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh .. terima kasih banyak-banyak az atas cadangan tu .. sangat-sanga hargai :'D

      Delete
  24. apa yg penting kerjasama.. ;)

    ReplyDelete