25 December 2012

Perkataan "KOT"

Assalamuaaliakum .





Orang akan sebut perkataan "kot" time bila ? selalunyalah orang akan guna perkataan tu bila dia tak pasti dengan apa yang dia nak cakap kan ? contohnya ..


"Hang letak mana kad tu ?"


"Aku letak atas meja .. kot"
(macam tak pasti dia letak mana kad tu)


berbeza pula dengan .. 


"Aku baru habis makan laksa kot , kalau nak p beli sendiri kot"


memang dia makan laksa tu kan ?

Jadi memang saja/sengaja nak tambah kot2 tu  -_-

ayat mana lagi sedap didengar antara dua ni ..


1 ) Aku dapat result exam cemerlang kot , jangan mengata dekat aku lagi kot !

2) Aku dapat result exam cemerlang , jangan mengata dekat aku lagi !


Banyak juga dengar orang cakap macam ni sekarang , kadang-kadang menyampah juga , dekat sekolah pun ada ja , makin ramai pula yang ikut2 , kita pun hampir terikut sama . haha kot .

Boleh ke letak Kot dekat haha ? pelik kot !

adakah merosakkan bahasa ?? tak kot .



Kahkahkah ! komen anda ?


19 comments:

  1. Sungguh aku tak suka perkataan kot ni. Rasa macam biadap je sebut 'aku makan laksa KOTTT tadi' Weii panas. Hahaha

    ReplyDelete
  2. dah jadi trend guna kot.... terbiasa sudah..

    ReplyDelete
  3. memang selalu ayie guna perkataan kot tu...kadang2 tak sedar tersebut kata tu...dah sebati...hehe

    ReplyDelete
  4. ok jer, tapi dalam exam x bleh la... karang marah kurang kot....hihi

    ReplyDelete
  5. hehee..bhsa pasar bhsa kita :P

    ReplyDelete
  6. jarang dgr org letak kot dlm perbualan mcm situasa laksa dn exam tu..pelik lak bunyinya kot :P

    ReplyDelete
  7. pelik je ayat tu bila ada kot.. Kalau benda yg tak pasti tu biasalah kita dengar ada kot2 ni..

    ReplyDelete
  8. kalau salah guna ayat kot ni mmg nampak pelikk..

    ReplyDelete
  9. kelantan jarang guna kot.. kalauu guna kot, mcm nak kena sekeh je.. aku dah makan kot.. dush.. tumbuk sebijik...

    ReplyDelete
  10. errr..errr..errr..terasa la..sebab aku memang selalu guna perkataan kot..hahahaha

    ReplyDelete
  11. bukan KOT tu baju ke?
    (haha, soalan mtk tumbukan ni)

    ReplyDelete
  12. best kot cakap kot..haha
    jom join segmen ni..takde syarat pape..cuma letak url entry je..entry pape pun aku terima asal tak lucah,racism etc..thanks
    harap support segmen ni ye..

    http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html

    ReplyDelete
  13. perkataan sinonim dgn lidah kita... :)

    http://www.fatinzaini.com

    ReplyDelete
  14. merosakkan bahasa kod..huhu..:)

    kina pom kadang2 mengada2 gak nak tamabah kod..huhu

    ReplyDelete
  15. style skunk suke letak 'kot' kot kat dalam ayat .. ngeh2

    ReplyDelete
  16. err, aku cantik kot..*wonder, cemne sound die tuk ayat yg nih* wahaha.

    *riak/ragu?* Lol jk
    btol2. the usage of kot is typically sentap telinge. ngeh ;D

    ReplyDelete