18 July 2013

Tips Bila Gagal

Assalamualaikum..

Nak dijadikan cerita,  Meon. Bukan nama sebenaq. Dia selalu menangis dan sebut "Aku stress! stresssss!" sambil pekub muka dengan tapak tangan. Dia akan bersedih selama beberapa hari. Padahal benda tu simple. Nak tau apa?

Meon, bila dia tak faham soalan, dia akan 'ikut' cara budak pandai selalu buat. Nak tau apa?

Tanya cikgu. Tapi, dia akan menangis selepas jumpa cikgu. Nak tau kenapa?

Soalan senang yang cikgu tanya, dia tak boleh jawab. Sedangkan tu 'benda asas' yang perlu dia ingat sejak awal tahun lagi. Cikgu baru naik volume sikit dah sentap.. Dia rasa malu dan 'bodoh' sangat.

Pensil lebih suka tanya kawan2 dari cikgu. Mungkin kawan, lebih faham kawan. hehe. Bukanlah. Sebab Pensil rasa, cikgu tak faham apa yang pensil tak faham. kihkih. Tapi, terpulang jugak kepada 'bentuk 'soalan tu.


 ***

Kepada Meon,

Janganlah rasa 'bodoh' macam tu sekali. Benda tu simple, tak boleh dengan cikgu, kawan2 belambak. Apa gunanya kawan kan?

Jadi janganlah duk stress, stress sangat. Meh sini tengok apa kata Matluhtfi


"Bila hampa rasa sedih, rasa bodoh sebab failed, bukaklah video-video politik Malaysia dan baca komen-komen dibawahnya, nescaya anda akan rasa pandai semula." -Matluthfti dalam video Hari Jubah-




Antaranya..




Nak banyak lagi p cari sendirik.Rasa makin bertambah pulak dosa yang sedia ada ni baca komen2 tu T_T Astagfirullahaladzim. Ok, ini untuk seronok2 saja. Jangan  nak serius sangat. hehe.




Jika anda mampu menguasai fikiran anda, maka hidup anda akan bahagia.
^_^

27 comments:

  1. <---- bukan meon tapi bernama lain.

    ReplyDelete
  2. mahahaha penuh berhikmah kata2 matluthfi tu. ada benarnya. smua yg komen sebegitu bajet diorg jer betul dan org lain kne akui yg dia tu betul.. bijak2

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Trend skrg fisha.. bukan kat youtube je, kat mana2 social media, pastu yg boleh tinggalkan komen/jejak, mesti ada punya ayat2 camtu,hehe.

    Naik stress juga membacanya,huhu. Semua nak gaduh, (-_-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kan. kita pun terikut naik stress.

      Delete
    2. stress dak baca entri ni? hee

      Delete
    3. haha, terbaik punya soklan. ha, stress jugak. Tu la, yg gmbr print screen tu.

      Tak baca kang, tak faham plak entry pensil, keh3

      Delete
  4. Pensil.. pernah kena denda tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sat nak pkir..

      umm. tak. *budak baik :p

      Delete
  5. Hahaha tapi saya bukan Meon...

    ReplyDelete
  6. Cayalah Cik pensel.. nice point u got there.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tak nampak Nizam, menyorok mana ? hehe

      Delete
    2. Ambo busy la, nak kahwin haha

      Delete
  7. saya bukan meon. hmm. hahaha

    ReplyDelete
  8. sabar meon..ramai lagi orang bodoh kat yutiub..

    ReplyDelete
  9. ramai yg jadi mcm meon tu..hehehe

    p/s apalah nama sebenar meon tu ye...

    ReplyDelete
  10. salam,pensil :) kesian dgn si meon tu.bantulah dia.setuju sgt, dgn cikgu tak paham,kwn berlambak..

    haha betul kata matlutfi tu.yang tak boleh blah biasanya org komen tentang politik ni,kejenye asyik nak maki jee..mula muqadimah baca bismillah..bawah-bawah maki hamun yg banyak..memang nmpk 'tak pandai'

    ReplyDelete