01 August 2013

Tips tolak malu vs takut.

Assalamualaikum dan salam 1 senyuman.

Dalam dunia maya ni, memanglah boleh taip apa pun yang kita nak. boleh luah apa yang terpendam. macam ni, tulis blog, facebook, twitter.. Tapi di dunia nyata? Realiti yang sebenarnya?

Malu? Takut?
Tak nampak muka tu yang tak takut. Nampak muka? tau malu >_<"

Rilek brader, brader rilek

-Iklan Tamat-

Hari ni kita akan bincangkan Tips kurangkan rasa malu bersama Prof Cik Pensil bt Ayah Pensil.
Ayah Pensil selalu cakap..

"Nak malu buat apa? malu tu untuk orang yang buat salah."

Ok. salah satu cara nak buang rasa malu apabila bersama orang ramai, malu nak bercakap, malu nak tu, malu nak ni, semua malu. Satu ja cara nak hilangkan.

'Cari keyakinan diri'

Macam mana nak cari?

1. Jaga pakaian anda, biar kemas-kemas

2. Pastikan tiada bau lain kecuali yang wangi-wangi

3. Bila jalan jaga struktur badan, jangan membongkok


Konklusinya, buang rasa malu anda dengan menambah keyakinan diri ;)






p/s : ada yang nak tambah? silakan.

16 comments:

  1. hihihihi =) malu tu dah jd sebahagian dlm diri

    ReplyDelete
  2. To All Malaysian Blogger,Hai!! Tengah boring? Nak join segmen/GIA yang awesome tak? Banyak hadiah lumayan! Jom join! Klik sini http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/08/1st-giveaway-for-kpopers-by-arina-aireen.html dan http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/07/segmen-simple-giler-by-anis.html !! Cepat! Tarikh luput Segmen and giveaway tu 24/8 dan 1/9 !!! Sebanyak 135 hadiah dalam kedua-dua segmen ni! Cepat2!

    ReplyDelete
  3. hahaha , camner dapat idea letak pic kambing tu. gelihati >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nampak pun kambing tu malu. muka konfiden adala~~

      Delete
  4. malu tu kan sebahagian daripada iman..
    malu kenelah bertempat ^_^

    ReplyDelete
  5. hehe. kmbing oh kambing.. nice sharing. :)

    ReplyDelete
  6. dulu2..mun sgt pemalu..hew hew

    ReplyDelete
  7. masa sekolah rendah BBL sangat malu.. nak jumpa cikgu pun malu..
    tapi sekarang.. tak tahu mana hilang malu tu..
    tapi ada masa kita malu jugak..
    tak hilang malu dalam diri...

    My recent post : Samsung Galaxy Grand Atau Mega?

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Makcik akk pun salu ckp, buat pa nak malu dgn org tanpa sebab,hehehe.

    Part pakai baju tu, sgt2 mmbantu.. pilih baju terbaik,yg pling kita suka dan selesa. Satu lgi tips,kalau pkai baju krg/kemeja/t-shirt, cuba pkai jaket kat luar, coat, sweater or apa2 yg swktu dgnnya. Pernah baca, jaket ni fungsinya mcm..'perisai'..alamak, tak ingt sgt la pensil,hehe. Ginila, pensil tgk org yg kerja opis, antra yg pkai coat dgn yg pkai kemeja je, salunya mana yg nmpk more confident?

    Sama gak, org yg bwk superbike, diorg salu pkai jaket kulit kan, nmpk lebih yakin, tpi kalau pkai t-shirt je,nmpk santai je,biasa2 je.

    Satu lgi..urm..try to have eye-contact kot. Bila brdepan dgn org tu, klau malu sgt nk berckp pun, at least, cuba salu pndg, fokus pndgn pda org yg kita brckp..tpi jgn smpai terjegil biji mata dah la,hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lana dh tulis apa yg sy nk tulis..hehe..

      Delete
  9. biasakan bercakap di khalayak ramai.

    ReplyDelete
  10. Kalau teena dapat confident dari cara dress up kita. Dulu kat kampus memang pakai baju yg terang2, sampai member kata silaulah. Tapi dgn pakai mcm tu sy dapat keyakinan, sebab bukan semua org berani pakai macam apa yg saya pakai tu. then, banyakkan involve dgn aktiviti2 yg melibatkan orang lain, time ni kita dapat cungkil communication skills with others...

    ReplyDelete
  11. sebenarnya tu lah hakikatnya. tak kiralah pompuan ke laki-laki ke semua sama jek.. dalam FB, blog huha huha.. nah bila tiba jumpa face to face tgk... tersimpul malu ekekekek

    ReplyDelete