17 February 2014

Kepentingan

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum and Hi !

"Apa kepentingan, untuk beli kereta?"

Baru-baru ni Pensil ada terjumpa satu kereta kancil ni ada orang nak jual dalam 4K, Pensil pun apa lagi pujuklah ayah tapi skill Pensil tak berapa nak menjadi sebab tulah keluarlah ayat diatas tu.

Bila difikirkan balik betul jugak, Pensil dah ada moto, cuma kadang2 tu saja nak buat hal dengan Pensil. Pensil tak termasuk lagi dalam golongan 'terdesak' sangat pun nak guna kereta. Saja ja nak syok2 sebab baru dapat lesen kereta :p haha. 

Ayah Pensil ada cakap, kita kalau tengah belajar ni kena elakkan daripada berhutang. Macam Pensil, baru ja mula kerja lepas ni result keluar kena sambung belajar. Kalau Pensil beli kereta tu walaupun murah, Pensil tak boleh nak bayar cash terus, kena jugak bayar bulan-bulan kan? Bulan-bulan pun berapa tahun pulak?

Sebenarnya, kita kena pandai bezakan antara 'kehendak' dengan 'keperluan' kalau tidak hancuss, hancusss !

Bila dah bekerja sendiri sekarang ni baru tau bertapa susahnya nak dapat duit. Bila dah dapat duit kena pandai guna dan simpan. Kalau ikut 'kehendak' dompet kemain mahai/cantik tapi ada ic kad ja dalam tuh.


The moral of the story :

Belajar bezakan 'keperluan' dan 'kehendak'



13 comments:

  1. sambung belajar nanti usahakan jgn pinjam PTPTN.. jangan berhutang.. nak pohon PTPTN boleh tapi kena target anugerah dekan tiap2 sem.. Kereta untuk pensil buat masa ini adalah tidak diperlukan sangat..

    ReplyDelete
  2. Utamakan yang lebih utama dulu kan? kalau ada kete banyak jugak nak pakai duit. Duit minyak, roadtax insurans sure lagi mahal dari motorsikal, betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu,la. bila pikir2 balik banyak pulak yang susah dari senang. bila dah 'kehendak' ni susah nak kawal.

      Delete
  3. betul. kena pandai bezakan antara perlu dan mahu. fiqh aulawiyat tu.. :)

    ReplyDelete
  4. 4K? mahal. belum keperluan lg. baik buat simpanan untuk kahwin je lg afdal :)

    ReplyDelete
  5. Erk... macam terkena kat batang hidung sendiri je. Hehehe..

    ReplyDelete
  6. yup..utamakan y utama dulu..^^

    jgn ikotkan sgt kehendak tu kan..=)

    ReplyDelete
  7. kalo still belajar lagi kereta bukan keperluan.
    unless bila dah keje, kereta tu dah jadi keperluan yg wajib.
    susah xde kereta..huhu

    ReplyDelete
  8. Alang2 nk beli kereta biar yg baru...ehhhh....bg semangat plak...kereta perlu ada bila masuk U nnti coz ank buah akak,bila masuk U je ayh diorg blikan kereta...pernah sekali slh seorg kena saman dgn pakguard sbb parking di kotak parking pensyarah....huhuhu.....

    ReplyDelete