18 November 2016

Pelik

Assalamualaikum WBT  dan Selamat Sejahtera.

Rasa agak kekok bila sudah lama tak menaip dekat blog ni. hehe.
So, Pensil nak kongsikan sedikit kisah hidup Pensil sekarang ni di tempat orang yang pastinya masih dalam Malaysia. Huahuahua

Bila kita rasa diri kita ni pelik, sebenarnya ramai lagi manusia-manusia di luar sana yang pelik. heee. kan ?

Sebab apa? sebab bila kita dah keluar dari tempat kita ke tempat orang lain barulah pemandangan kita lebih luas, banyak 'benda' baru yang boleh kita belajar.

So, apa yang peliknya? Pensil ni pelik sikit,(kesedaran ini berlaku apabila roomate dan classmate tegur)

1) Sebelum tidur, sapu minyak di tapak kaki.
Sebabnya Pensil tak boleh tidur dengan lenanya jika kaki  kering. Jadi minyak Carrie Junior baby sentiasa dibawah katil. Pelik ke?

2) Buka sarung bantal sebelum tidur
Bila mana jenis kain cadar tu Pensil tak berkenan terutamanya jenis cotton. So bila dah terbeli takkan nak buang? Solusinya Pensil akan buka sarung bantal. haha. lepas bangun tidur baru pasangkan semula.kuang kuang.  Pelik ke?

3) Oder nasi bujang timun/sayur lebih.
Yeahh.. sebab nak jimat maka makan nasi bujang je, kenyang pun kenyang. Fasal timun lebih tu, bila oder timun lebih muka abe ambil oda tu terus berubah.. macam tak percaya ja nak timun lebih. Pelik ke? hahaha, abe, lain kali buh 5 slice timun kayy.

*Dah sebulan lebih berlalu, Pensil mencari alternatif yang lebih baik untuk dapatkan sayur lebih iaitu beli di pasar raya. setiap minggu pergi cari salad atau timun. senang tak perlu oda sayur lebih. hahaha.

4) Beli air tanpa ais dan gula straw 2.
Pensil memang jarang beli air di luar, tapi kalau haus sangat beli je soya, green tea, sunquick kalau dah teringin sangat. Kalau air berjus, memang tak nak gula baru dapat rasa nikmat air tu. kahkah. lagi satu pensil selalu mintak straw 2 sebab nak share dengan saing pelik ke? hahaha.

5) Selalu tak tahu nak buat apa.
Bila semua orang sibuk buat assigment masing-masing, Pensil tak tahu nak buat apa. Sebab semua keja dah siap. haha. Pensil dapat je assigment terus siapkan secepat yang mungkin, kalau biar lama-lama hati tak tenang. TAPI bila dua tiga hari lagi nak kena submit, Pensil akan keseorangan. Sebab kawan-kawan lain dah tak nak pergi jenjalan di pasar raya, pasar malam, pasar tani, round-round booth kat kolej. Pelik ke siap keja awal? hahaha!

P/S : Entry ni dah sebulan di draf  -_-"


11 comments:

  1. Replies
    1. thank you. dan mula berkelapangan utk menulis. hehe

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. pensil sambung belajar dekat kelantan ke? oda la abe la haha.. haa, timun kalau kat sana buah tembikai tau. hehe

    ReplyDelete
  4. haaa. ye, kelate. betul tu timun =buah tembikai dan timun batang yg sayur tu. hehe. kalau nasi bujang tu dpt la nasi+telur goreng, sup+ seslice timun.

    ReplyDelete
  5. banyak yang tak ada benda pelik. orang selalu akan pandang pelik. hahaha

    btw, selalu kalau beli air tak ais saya selalu buat. haha
    kalau beli makanan berkuah cth laksa saya akan minta kuah lebih. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. lain pandangan kan..

      kadang2 terasa nak beli kuah laksa je, laksa tak nak :X
      hahah

      Delete
  6. Replies
    1. ada bau mcm nk kena belanja org makan dak? hehe

      Delete
  7. Saya akan order Tom Yam atau sup campur, telur bungkus atau kailan ikan masin tapi tak order nasik. So, selalunya waiter yang ambik order buat muka pelik πŸ˜„πŸ˜„

    ReplyDelete
  8. ahaha..pelik tu sebenarnya unik.kita manusia mmg ada kareakter masing2 jadi apa nak pelik?? huhu

    ReplyDelete