Sapa yang tak pernah makan sagun? dulu masa kecik-kecik selalu jugak makan sagun ni, sebab dulu hari-hari pegi kedai. haha. sekarang ni jarang sangat nak keluar rumah apatah lagi nak pegi kedai, lagi pun sagun ni sekarang memang susah nak jumpa, kalau ada pun mesti mahal, padahal sagun yang dia pek bukannya banyak pun kan? Err.. kalau orang yang mengindam nak makan sagun ni tapi kalau cari dekat kedai runcit yang berdekatan tapi takda macam mana hah? kesian baby tu. hehe. Takpe meh kite belajar nak buat sagun nih, nanti kalau ada diantara ahli keluarga kita yang mengidam sagun ni nanti tak payah dah nak kalut-kalut cari kat kedai dah kan?
Dari google |
BAHAN-BAHAN
1. Biji kelapa parut
2. 180 gm tepung beras
3. 30 gm tepung pulut
4. Satu sudu kecil garam
5. 100 gm gula
CARA MENYEDIAKANYA
1. Goreng kelapa tadi sehingga ringgan (jangan sampai hangit, nanti pahit)
2. Masukkan kedua-dua tepung dan garam gaul sehingga sebati dan goreng lagi.
3. Apabila sagun Itu sudah sejuk baru masukkan gula.
4. Bungkuskan dengan kemas dan sedia untuk dimakan ^_^
p/s dulu pernah buat tapi tak sedap sebab garam terlebih :(
Hehe. Dulu mak rajin buatkan. Siap ajar ! Time kecik2 suka makan. Bagi penuh mulut, lepas tu buat2 macam cakap. Suka tengok berterabur dari mulut sagun tu. HAHA :D
ReplyDeletehaha. dulu boleh la buat macam tu, tapi sekarang jangan buat dah tau, hehe
ReplyDeleteHAHA. insyaAllah ^^
ReplyDeletehehe. Bagus!
ReplyDeletewah sagun! lama tak makan.. huhu.. teringin la pula.. (menelan air luir) huhuhuu
ReplyDelete