28 January 2013

Teka Teki Origami

Assalamualaikum..


Pensil dah boleh buat origami burung, kawan-kawan dekat kelas yang ajar.. kena ada 'cikgu' yang mengajar kalau tak susah nak belajar sendiri, bila dah boleh buat ni pensil pun buat banyak-banyak. ingat nak gantung dalam bilik tapi tak dapat nak buat satu gundi sebab kehabisan kertas. haha. Tak jadi nak gantung, nanti beli kertas lain baru gantung dekat pintu or tingkap ke , pun cantik.




'Cikgu'(kawan) pensil cakap buat dengan kertas kecil lagi cantik so pensil pun buatlah banyak-banyak dengan kertas yang bersize kecil.. Alang-alang tak dapat gantung dalam bilik lagi , pensil dah tangkap kesemua burung-burung ni dan masukkan ke dalam kotak agar dia tak dapat terbang.. Pensil nak bagi 'Hadiah' kepada siapa-siapa yang berjaya meneka, burung-burung yang telah pensil anyam ni ada berapa..



Tengok elok-elok, dapat kira dengan baik ?








Dah asingkan mengikut warna.. boleh kira ?








Kalau tak boleh kira juga, hentam sajalah bawah 50 atas 20 .. rasa-rasa?? mana tau kalau ada rezeki kan ? Nak belajar buat origami ?? nak buat senang je tapi bila dah pandailah. kalau baru tu pening sikit..  Pensil tak boleh ajar, takut ada yang akan kena ketuk kepala nanti. haha. nak belajar pegi cari dekat google banyak sangat :P


SILA KLIK DENGAN SEGERA


94 comments:

  1. Replies
    1. ala. taknak tekalah.. takmo hadiah.. hehe..
      pensel, ada belajar buat 2hati guna duit kertas tak..? cepat buat tutorial kat sini.. hehe..

      Delete
    2. Ada2 . senang jer .. google lah :p

      Delete
    3. laju jer cik ha mgecop..=.='

      Delete
    4. kena cop awal2..sebab nanti malas nak skroll ke bawah.. lg 5minit, dah pjg komen. kehkehkeh..

      Delete
    5. haha .. akak , tak nak teka jugak ke ?

      Delete
    6. takmo takmo takmo..akak nak jadi pompom je kat sini.. chaiyok semua. selamat maju jaya..!

      Delete
    7. pompom tu apa ? penonton ? hehe :D

      Delete
    8. pensel, pensel punya email missillolly@gmail.com ke..?

      Delete
    9. dia email bg jawapan betul. tapi smpi sekarang tak bg alamat..takpela.. akak simpanla tuk dia.. ;)

      Delete
    10. ohh .. tak try cari dekat fb ?

      Delete
  2. aku suka buat origami ni..and origami burung ni antara yg aku pernah buat la..other than that, baju kemeja, aeroplane and apa lagi ntah..kadang2 kalau dalam bas, aku buat la origami burung or aeroplane letak dalam bas..biar sape2 yg duduk kat tempat tu boleh jumpa..:D

    kalau raya, aku buat origami baju kemeja guna duit kertas..kira jadikan duit raya la..hahaha

    kena teka ke? 28..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggal nak suruh orang jejak dialah tu. haha. dasar misteri , ehh -_-

      jawapan anda kurang tepat, sila cuba sebentar lagi ..

      Delete
    2. dah namanya teka, mesti la kurang tepat..hahaha

      eh bilangan setiap burung tu sama ke mengikut warna?

      Delete
    3. nak duit raya H tahun nih..

      Delete
    4. ehh H .. dah orang kata kurang tepat , kurang tepatlahh .. jangan membantah !

      tak sama H .. ada 8 ada 9 ada 6 tak adalah.. rasanyalah dah lupa kira malam tadi , ingat jumlah kesemua tu je .

      Delete
    5. Encik H , 4feet8 , Kopi pasta ..

      ehem .. kamu bertiga diatas , ingatlah yang tua kena memberi kepada yang muda.. nanti raya jangan lupa :D

      Delete
    6. owh..xsama ea..okey, 42..bak hadiah!!

      Delete
    7. tak .. kurang sikit lagi .. dalam 30 ke atas ..

      cuba2 lagi cepat2

      Delete
    8. 31 32 33 34 35 36 37 38 39

      Delete
    9. mana boleh main camtu..tak dikire..tak dikire..
      eh? blog sapa nih? lupa jap.. hehe

      Delete
    10. okey dah tau dah..jawapannya 33..yeahh!!

      Delete
  3. aku reti buat origami sampan je =.=' dan jet kertas. yg lain, malas nk belajar.. skrg sng, smua boleh rujuk tutorial kt youtube

    aku teka 48...*main tembak*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh .. sampan.. dulu kecik2 selalu je buat. Jet tu mesti lempar dari tingkap kelas kan ? hoho

      jawapan anda kurang tepat, sila cuba sebentar lagi..

      Delete
    2. ohh, mcm terlebih banyak lak aku kira..ok, aku kurangkan jadi 35...

      Delete
    3. err klu jawapan atas aku ni tak betul, last attempt dari aku....jumlah smua 22...

      Delete
    4. salahla kopi. atas 30. kan pensel dah gtau klu tadi..

      Delete
    5. Akak je lah yang bagitau jawapan . senang . haha

      Delete
  4. 24 kot..
    fuhhh....fuh....harap2 betul..fuhhhh..fuhhh...
    *jampi2 sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tepat Pen bawah sikit :D

      cuba lagi ehh

      Delete
    2. ehh .. atas sikit lagi pen .. atas 30

      Delete
    3. aaa...32!!

      ffuhhhhhhhhhhh..jmpi bagi panjang..hahahaha

      Delete
    4. alahhhhhhhhhhhhhhh .. panjang jugak :p

      jawapan anda kurang tepat.. sila cuba sebentar lagi >_<"

      Delete
  5. assalamualaikum....

    cantik burung berwarna warni...ada 40 ekor kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ..

      bawah sikit .. dalam 30 keatas ;D

      Delete
  6. NAL rasa ada dalam 37....betul tak ?

    ReplyDelete
  7. 33..dh tgk dlm 'mimpi' mlm td.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimpi awak slah .. haha .

      cuba lagi ya :D

      Delete
  8. Salam.

    Akak tak mo la teka2..nak jawapan terus,hik3

    Haa.. kali terakhir buat origami ni..aaa..huih..memg tak ingt lngsg dah,hehehe.

    Baru ni ada keluar kat MHI, ada golongn rmaja jadikan origami ni sbg sumber pndptn..tpi bukan calang2 origami diorg buat..ant bahan diorg guna, bekas air kotak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ..

      ya akak ? tak tahu pulak, pensil cuma syok2 je buat. tapi kalau nak serius boleh buat duit. hehe

      Delete
  9. 36 semuanya.. tak perlu nak terkejut dengan jawapan saya yang tepat walaupun sy cuma menjawab sambil menutup mata hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bukan saja terkejut malah sangat terkejut kerana jawapan anda sipi2 shaja lagi -_-"

      cuba lagi ! mohon kira lagi sekali :p

      Delete
    2. Agak2 berapa jawapannya tu... cu gtaw sket? hehe

      Delete
    3. diantara 30 hingga 40 .. teka cepat sampai betul nizam ! ;D

      Delete
  10. akak pun nak tekala...dlm 34 kot....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lagi sikitttt -_-"

      alahh .. cuba lagi ya .

      Delete
  11. OK .. dah ada yang betul nampaknya .. tak nak bagitau sapa :#

    haha .. kalau nak teka boleh lagi . silakan ;D

    Tekalah banyak mana pun janji satu komen satu jawapan sahaja .. boleh komen bagi banyak kali sehingga anda puas .

    ReplyDelete
  12. seperti jawapan gua dalam makmal fizik pada jam 9:25 pagi, hari selasa, 29jan2013,
    35.5 ekor<---*ada burung yg dipotong 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa lu ? wa tak kenal . mohon pegi main jauh2 :p

      Delete
  13. ^_^ takmo jawab...adik pensil. Amacam skolah? Ok tak? Nak buang jugak ah chatbox kat blog nuh.

    http://www.notakasar.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawab jugak ! >_< sekolah ok . best :D

      Delete
  14. ade 30 origami crane bird... bak sini hadiah... hee xD
    **lalu sini smbil teka... hee ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah ! tu pun kalau betul . hehe

      salah shar , cuba teka lagi :)

      Delete
  15. errr.. klu fyna lah, memang tak menjadi. fyna nih tangan tak berseni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut step yg dia bgi je . tgk video tu ..

      Delete
  16. Benda ni kalau buat banyak2 warna warni pastu simpan dalam balang pun best gak. Tapi tak pernah lagi nak buat. Malas! :D

    Emm teka ek? 35 kut! Tettttt! Laaaaa apsal tak cakap dah due date untuk teka? Sampai 31hb kul 1230pm je ek? Terlambat seminit =_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. on9 je rajin kan ?


      ya . anda terlambat sesaat :D

      Delete
    2. Ehh? Tipuuuu! Takde tulis pun due date bila? Dan2 je ada due date and due time kan? :P

      Delete
    3. ehh .. sapa yang cakap ada due date ?
      pensil maksudkkan liyaa lambat sesaat dari jangkaan . eh ?

      Delete
    4. Lambat sesaat dari jangkaan rupanya -_-"

      Err jawab kat sini boleh? Search ~ Liyaa Mf. Nanti jumpa. Akak tunggu kat sana :D

      Delete
    5. oh.. ok2 pensil try cari .. terima kasih :)

      Delete
  17. banyak kali dah buat tapi x pernah2 jadi..hahah

    ReplyDelete
  18. cik pensil.. hadiah anda dah ada di blog vespa buruk.. huhu

    ReplyDelete
  19. (-_-)" lambat 3 hari...mana aci cenggini...adik pensil!! Mana chatbox!!

    ReplyDelete
  20. waa pandai la akak buat . bella tak reti sangat origami ni . dulu pernah try buat tapi dah lupa . alang2 dah jadi penganggur ni , boleh la cuba buat balik . hehe

    ReplyDelete
  21. mls nk teka sbb kalu teka mesti salah.. hahahhaha !

    ReplyDelete
  22. salam. sis datang ni ! silalah teruja hikhik.
    ok teka rasanya 20
    ok bai :D

    ReplyDelete
  23. tak jadi la..byk kali NAL try ni..aduhaii

    ReplyDelete
  24. 35 kot.. =)

    done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. semua sekali 32..


    bila nk tau jwpn betul ni..? hahaha

    ReplyDelete
  26. byknye koleksi origami burung...
    nk sepuluh bole x???

    ReplyDelete
  27. Cik Pensil, jom tengok sini.. =P

    http://tengkubutang.blogspot.com/2013/02/menang-tempat-ke-5-teka-teki-origami.html

    ReplyDelete