14 March 2013

Luahan Rasa Tanpa Sakit

ASSALAMUALAIKUM.

Benci, dengki, tak puas hati dan seangkatan dengannya memang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan. Tanpa menyakiti mana-mana pihak, macam mana nak hilangkan rasa-rasa buruk ni?


"Aku benci hang."

"Sepatutnya aku, bukan hang."

"Ini tak adil !"


Untuk tidak menyakiti hati beliau, dan lain-lain atas kekecewaan hati ni. Satu cara yang mungkin juga berkesan untuk 'menolong' hilangkan rasa tu. Itupun kalau tak berani nak luahkan kepada beliau sendiri rasa-rasa yang telah dirasa. Mungkin atas faktor beliau tu terlalu :

1. Beliau seorang yang berpengaruh

2. Saya tak ada kuasa untuk menentang

Lukis muka orang yang dibenci tanpa perasaan. Digalakkan untuk menambah aksesori pada muka beliau. 





Akhir sekali digalakkan juga untuk 




dan.. Masukkan ke dalam 




Salah satu cara melepaskan rasa benci, geram, marah kepada orang yang tak mampu diluahkan. Mungkin akan hilang sikit, jangan sesekali tulis nama beliau diatas kertas nanti kantoi.  

Ini saja yang mampu dilakukan, disebabkan kuasa beliau.

Apabila hati dah panas membuak-buak, sedikit demi sedikit beliau cuba "merampas" rasanya bukan lagi cara ini yang bakal dilakukan tetapi ..




58 comments:

  1. sabar sabar. kalau geram tendang dinding sampai kaki sakit pun boleh :D

    ReplyDelete
  2. hanuk kepala dia ke dinding. moga dia hilang ingatan tentang hang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha . tak pasal2 ada yang masuk lokap kang, tak sanggup >_<

      Delete
  3. memang betul2 lepas geram tu. sebelum buang kertas tu pijak2 dulu. hikhik..

    sabar cik pensil.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain dari pijak? perlu tak nak gunting2 ?

      Delete
    2. Haha.. Rendam dlm air > Kacau > Lenyek + pijak > Ludah sekali. Dahhh, habis. Cool je kan :D

      Delete
    3. haha.. ganas betul mutahirah. nak gunting pon boleh cik pensil. ;)

      Delete
  4. haha stress giler tengok?
    macam2... tapi ok juga wat macam tu...
    tapi cara yg last tu ok juga
    kakakah

    ReplyDelete
  5. yela cik pensil.. sabar-sabar..
    ada orang, kalau dia marah dia sakit hati..
    ada orang, kalau dia marah dia menangis..
    lain orang, lain caranya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 tapi kalau marah memang akan sakit hati :P

      Delete
  6. ehehe... xpernah buat... nk try r nanti xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ni akan jadi masalah pada org yang pandai melukis sebab, lukisan tu akan "cantik"
      ngeh3

      Delete
  7. menconteng-conteng arang ke muka beliau ?

    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan conteng arang pada family suda :p

      Delete
  8. tak pernah try lagi..
    okey juga cadangan pensel ni. sbb kadang2 bila geram kat org, selalunya akak tahan. Lama2, jadi geram dan terkasar bahasa pada beliau. jadi mungkin jalan penyelesaian mcm pensel sharekan ini praktikal utk digunakan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila simpan boleh jadi dendam. lepaskan, lepaskan :D hee

      Delete
  9. Sabar sabar...jgn smpai org yg besalah dianggap tdak bersalah klu tindakan yg slh kita ambil....kebenaran pasti terbukti jua....

    ReplyDelete
  10. hahaha nk gelak bca ayat tmbh aesori kat muka tu..

    ReplyDelete
  11. Sabar yer...cik pensil. sememangnya sakit hati kalau cenggitu jadi nya. But then, tak guna jgk kalau kita nak balas blk sumer tuh dgn kemarahan...sbb maybe akan jadi lg truk. Nampak gaya cik pensil kena mengalah, sabar dan cuba tenang. Kita diam atau mengalah bkn sebab kita kalah atau lemah...tapi kita malas nk jadik truk mcm dia jugak. Kalau kita balas blk, xder beza atr kita dgn org tuh...skrg-krgnya pahala pun dapat... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah mengalahlah ni.. lepaskan geram secara perlahan.. dengan cara ni.. :')

      Delete
  12. ape pasal nak benci tak pasal tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap tindakan ada sebab,cara penyelesaian berbeza sebab masalah yang berbeza, orang yang berbeza dan hati yang berbeza :')

      Delete
  13. hehe, okay jugak kalau nak lepaskan kemarahan macam tu..lukis conteng gumpal2 pastu buang..hambek nak..:D

    ReplyDelete
  14. Aku pun selalu buat macam tu Cik Pensil. Dah siap lukis, tulis nama dia, then conteng kertas tu sampai koyak. Atau cucuk2 dengan kejam. Muehehe :3

    ReplyDelete
  15. err, entri dalam BI mana??? ternanti2

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku akan buat bila dapat A untuk BI dalam exam. tapi itu sangat mustahil

      Delete
  16. Replies
    1. bukanlah. aku tak pernah benci cikgu :)

      Delete
  17. jerit kuat kuat pom boleh jugak lepaskan kemarahan . Hihi

    ReplyDelete
  18. Sabor yer cik pensil.. :D Satu lagi cara, tumbuk bantal.

    ReplyDelete
  19. hehehehe...

    berkesan ke cara tu sayang...?lama mana keberkesanannya tu...hehehehe..nak cuba laa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg biasa2 boleh rasanya. darpda terpendam. kita kena "lepaskan"

      Delete
  20. ss kalau marah ss monolog dalam diri. pastu menangis puas2. then tido. bila bangun terus lupa apa yang orang tu buat pada kita.

    tapi kalau selalu sangat dia bt hal. ss sound direct je kalau dah xmampu bertahan. hohoho

    ReplyDelete
  21. layan zikir2 je kalo rase bengang.
    errr tu kalo cik ana la.hehe

    ReplyDelete
  22. FD kalau marah, brkurung dlm bilik patu nangis sampai tertidur. hehe :D

    ReplyDelete
  23. Wahhh. Itu dia pengakhirannya. Penumbuk! Wakaka

    ReplyDelete
  24. benci ke suka ke, nur selalu jugak guna cara ni..
    kalau nak mengatasi sedih lain pulak caranya..
    hihihih

    ReplyDelete
  25. kalau nk buang org dari hati, bole guna cara ni tak..?

    ehem..

    ReplyDelete
  26. kalau aku, even aku buat benda2 macam kat atas tu, perasaan sakit aku tetap takkan terluah..

    boleh jadi makin membara..kot..agaknya..

    ReplyDelete