26 April 2013

Dia cakap kita dengar

Assalamualaikum..


Ada orang cakap, rasa bersalah tu bagus sebab rasa tu membuatkan kita sedar yang memang kita bersalah.

Jadi kita kena buat sesuatupaling mudah. cakap minta maaf.

"Bahaya kalau awak tak dapat rasa perasaan bersalah tu, nanti hati awak boleh jadi hitam. bila selalu buat salah tapi tak rasa bersalah lansung."

"Tak perlulah nak menyesal teruk-teruk sangat, hal kecik jer pun. tanpa awak sedar awak tengah buat kebaikan kepada diri sendiri tu."

"Selalunya orang yang rasa bersalah teruk ni, walau hal kecik je pun. Dia ni orang yang jarang sangat buat salah."


Tahniah jika anda ada perasaan bersalah bila buat salah :)


TERIMA KASIH. ALHAMDULILAH.

28 comments:

  1. Salam.

    Selalu ad prasaan ni. Kdg2 penat jugak melayan perasaan bersalah ni fisha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang nak. bila penat tu yang bahaya. hee :D

      Delete
    2. owh fisha namanya..hhehe..

      rasa bersalah tanda org tu lembut hati dan hatinya terang dan tenang..

      bayangkan manusia xde perasaan bersalah, rasa tak bersalah meninggalkan solat, rasa tak bersalah tidak menutup aurat..

      Delete
    3. hati terang dan tenang? terima kasih. dah dapat "sesuatu"

      Delete
    4. fisha? fuyooo grand nama tu. ala-ala artis...

      Delete
    5. hahaha.. artis rupanya..

      Delete
  2. saya selalu rasa bersalah bila buat sesuatu yang mcam , err just like when you are making a decision..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbelah bagi, jangan leraikan? :D

      Delete
  3. Yep.. bila buat salah, kita kena rasa bersalah.. Kena.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. em. dapat elakkan dari buat salah juga

      malangnya tak semua yang dapat rasa

      Delete
  5. pasal nak buang sampah merata pun saya mesti ada rasa bersalah nak buat. saya selalu fikir , buang sampah merata tu dosa kecil. tapi di akhirat nanti mesti kena soal juga :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna akal biar terkesan di hati :')

      Delete
  6. mcm mana pula bila rasa bsalah, tapi buat dekk jee.
    akn jd hitam jgak ke hati?

    ReplyDelete
  7. owh , alhamdulillah , sebenarnye perasaan bersalah tu penting , sebb setiap perkara itu akan dihisab , benda baik atau benda buruk ~ sbb ada hadis nabi ,

    "Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apapun , sekalipun itu hanya bermuka manis saat berjumpa saudaramu" (HR muslim)

    alhamdulillah , sekecil mana pun rasa bersalah , itu tetap baik :D wallahualam ~

    ReplyDelete
  8. err.. akak rasa bersalah tgk video yg pensil post kat FB..
    dulu memang kumpullah tshirt lengan pjg.. sejak arwah abah takde, akak pakai tshirt lengan pendek dgn sarung tgn/inner je.. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun sarung tgn/inner still menutup tgn. tapi tak longgar mcm tshirt lengan pjg yg biasa..

      Delete
    2. pensil pun ada jugak terfikir fasal tu. kalau pakai inner dengan t-shirt tu menutup warna lengan bukan lengan. er.. kan? sebab tu pensil dah elakkan.

      Delete
  9. dah buat salah mestilah perasan dik, kalau yg memg muke tembok tu yg payah sikit,hihih

    ReplyDelete
  10. Selalu terkena bila buat salah, walaupun perkara tu kecik je!! Bagi orang yang hati batu, tak taulah ada ke perasaan bersalahnya..hehe.. :)

    ReplyDelete
  11. kalo orang yg x rasa bersalah tu orang kata hati batu :)

    ReplyDelete
  12. kalo dah buat salah, better ucap maaf lah :)

    ReplyDelete
  13. entah. aku taktau nak komen apa. tapi apa yang aku nampak, lansung? err apakah?

    ReplyDelete
  14. maafkan saya...saya tak bersalah dalam hal ni..ekeke

    ReplyDelete
  15. perasaan mcm ni xleh nak lari dalam diri kita..

    ReplyDelete