15 April 2013

Misteri yang TERkunci




Assalamualaikum..



Tak boleh bagitau orang
Tak boleh datang bulan

Tak boleh membuat bising

Tak boleh bertengkar 
Tak boleh bermuka masam
Tak boleh `melangkah’ di atas pulut dan ragi

Itulah antara larangan semasa buat tapai. Dan pantang larang diatas tu semua pensil dah try masa buat tapai kecuali yang last tu tak sampai hati rassanya. T_T 

Alhamdulilah jadi jugak. Dah 3 kali try buat. Masa first2 nak buat tu mak pensil suruh lupakan saja hajat tu sebab kemungkinan besar memang tak akan jadi sebab bukannya semua orang boleh buat. Kecik hati.. sebab tapai ni rumit dan merumitkan.

Mak pensil pun tak tau macam mana nak buat jadi pensil pun google, habis semua cerita pasal tapai pensil baca. resepi pulak lain-lain. sukatan yang digunakan pun berbeza-beza sampai pensil sendiri pun tak tau nak guna yang mana satu.

Tapi pensil nak buat jugak sebab pensil memang suka sangat makan tapai, selalunya beli dekat pasar malam saja, tapi tak puas sebab dia bungkus ciput-ciput je. tapi memang tapai kena makan sikit-sikit pun sebab dia panas. minum jelah air kosong banyak-banyak. keh2. Bila dah dapat buat ni pensil bungkus macam bungkus nasik lemak. Baru puas sikit nak makan. hoho

Resepi Tapai Pulut.

* Pulut setengah kilo, ragi separuh

Rendam pulut selama mungkin (5-8 jam)
Kukus pulut selama mungkin
Sesuku masa kukus tu angkat pulut dan renjis dengan secawan air
Dah masak pulut tu dalam (40/60 minit) angkat.
Biarkan dia sejuk daalam 1/2 jam
Gaul dengan ragi, dan bungkus secantik mungkin.

Resepi ni adalah konklusi daripada apa yang pensil dapat dari google. Pantang larang tu sebenarnya lebih banyak mementingkan kebersihan. Pensil masih tertanya-tanya kenapa tapai ni rumit?




30 comments:

  1. Tahniah pensil berjaya buat Tapai. Nak buat tapai mmg rumit. Tapi Cik B tgk nenek Cik B buat tapai mcm sng jer. Tak pernah teringin nk belajar sbb Cik B x minat tapai. :D

    ReplyDelete
  2. waduh2 bagus2...saham calon isteri makin naik ni...

    ReplyDelete
  3. as salam cik pensil :)

    tahniah ya sbb akhirnya berjaya membuat tapai yg manis...weeee...hehe :)

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaa

    tapai beras tuh

    antara feveret

    ReplyDelete
  5. salam cik pensil....wah3x...hebat ni... sbb mcm kata mak cik pensil...bkn smua org blh bt tapai ni...weldone dear :)

    ReplyDelete
  6. Pandai dah buat tapai,
    boleh buat bisnes ni..

    ReplyDelete
  7. tapai ni klo balik umh tok mesti dpt mkn..hehe

    ReplyDelete
  8. OOHHH..TAPAI PULUT RUPANYA..ingtkan tapai ubi kayu...aduhaiii..tapai pulut macam nih bnyak time raya jer..haahaa...tapai pulut sedap dimkn lpas letak dalam peti sejuk...suka sgt kalaau manis2 nih......diabetes?haahaa..muda lagi kot... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang sekarang tak takut diabetes tapi takut jerawat lagi. kan2? >_<

      Delete
  9. sy kurang suka makan tapai...memang tradisonal punya jenama kuih ni...
    sy tengok opah buat macam senang...err,tp sy sendiri tak pernah cuba buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat memang senang, nak menjadi tu yang susah -_-"

      Delete
  10. Mengiurkan..hehehe lepas dh 'masak' bubuh dalam peti ais.. lagi terangkat.. tp kan tang pantang tu susah nak percaya..

    selalu arwah nenek la yg mention pasal pantang2 ni.. h,, mesti ada sebab disebaliknya kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahayalah kalau terangkat. macam mana nak turun balik? haha

      tak tau pulak pensil, ok nak try bagi beku terus

      Delete
    2. bagi beku terus kang jadi airbatu..hehehe xpe kisar leh wat air batu campur..

      Delete
  11. ok, boleh order kat pensel utk majlis akak nanti.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah2 bila tu? nak dekat dah la tu . hikss

      Delete
    2. wohoho.. nak dekat sgt kalau calon pasangannya serah diri.. "kalau"

      Delete
  12. jumpa tapai time raya jek.. huhu..sedap.. tapi wendy takleh mkn bnyk sgt, nnti semput.. :P

    ReplyDelete
  13. Grrr geramnyee tgok tapai!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. salam cik pensil...

    suka sgt tapai tp suka mkn je..x suka buat sbb x tau..hehe

    ReplyDelete
  15. Makan sejuk2 la sedap.. X boleh beritahu org.. Nanti orang kebas smpai habis.. Huhu

    ReplyDelete
  16. ada lagi.. arwah nenek kata. masa buat tapai tak boleh kentut hehe

    ReplyDelete
  17. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  18. tengok tapai yg ni x sabar nak tunggu raya ni :)

    ReplyDelete
  19. Salam.

    Teror dik sebab berjaya buat tapai.

    Akak sendiri pun tak pernah buat. Bab kuih2 ni, akk teror makan je,hahahah

    ReplyDelete
  20. oh!tapai pulut feveret akak dikkkk,,poskan satukkk

    ReplyDelete
  21. CP..Azmina miss sangat tapai hang tu..aku xpe sbb aku anti-tapai(x suka tapai)..tapi aku teringin sgt nak rasa donut yg hang buat hari tu..mina mkn sampai licin donut yg ang buat..aku plak x dpt nak merasa huhu..

    ReplyDelete
  22. sedapnya tapai pulut.. fav sngt.. =)

    pantang larang yng jgn buat time priod tu selalu dgr..sebab takut nti dia bertukar jadi merah..hehehe

    ReplyDelete