11 May 2013

Family Orang



Assalamualaikum abang, kak, adik.

Boleh tolong jawab satu soalan?

Yang mana lagi baik dan bagus antara bekerja dengan Family atau bekerja dengan orang lain?

Dan.. katakanlah, anda ada satu Family yang menjalankan satu perniagaan juga telah menubuhkan satu syarikat. 

Adakah anda tetap dengan family atau biar adik beradik yang lain jaga perniagaan tu dan mencari kerja yang lain?

Dan.. Kenapa?

20 comments:

  1. nak jawab, tapi macam belum layak je kan. spm pun tak lepas lagi, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata dekat pensil ker? ehh
      lahh. takkan kita sama umor kot? >_<" hee

      Delete
  2. Kalau kimi, kimi akan bangunkan syarikat milik keluarga..dalam berniaga dapat mengeratkan hubungan antara keluarga.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi yang tak bestnya kalau bergaduh sesama sendiri berebut hak.

      bagus niat kimi :)

      Delete
  3. err, ini tajuk untuk karangan SPM ker? =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh . bukan. A+++ dah la kalau dapat tau tajuk awal2 :3

      Delete
    2. tak. tak. maksud aku ni soalan ramalan ker? soalan bocor utk percubaan? mhahaha

      Delete
    3. hah. p bagaitau adik hang cepat! =p

      Delete
  4. ermm terpulang sbnrnye Cik Pensil.
    kalo pada cik ana la kan camni :

    1.Bekerja dgn family lah lg bgus kalo
    itu tak mndtgkan irihati mana2 pihak.

    2.Kerja la dgn org lain kalo nak rasa
    sndiri camna azabnya kerja bwh org yg
    mmg xdak hubungan fmly dgn kita.


    *kalo cik ana mmg akan pilih FAMILY 1st kot hehe

    ReplyDelete
  5. sukati lah. Pensil pun dah besar, dah pandai buat keputusan sendiri... Lebih baik bekerja dengan family, mengeratkan perpaduan dan membangunkan level kekeluargaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. just nak tgk pendapat org lain je :D

      Delete
  6. Kerja dengan family.. dan jika kita ada business sendiri pun baik amik family tuk run business family.. bukan apa, kita tgk pada keperluan.. jika keluarga lebih memerlukan kenapa perlu ambil orang lain?

    ReplyDelete
  7. bunda setuju dengan azstory311

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Lana setuju ngan az.

    But still kalau family ada bisnes sndiri, lana prefer ahli keluarga lain jaga perniagaan tu. Lana maybe buat pekerjaan lain..but still tak jauh lari dgn perniagaan famili? coz nak luaskan networking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi az! eheh.

      yelah kan. lain orang lain pendaapat dan cara :)

      Delete
  9. Saya seorang yang perlukan disiplin dalam hidup. Kalau bekerja dengan keluarga sendiri saya pasti jadi pekerja yang manja dan tidak berdisplin. Oleh itu, saya memilih bekerja di syarikat yang lain. Apa2pun terpulang kepada kamu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah. baguslah kalau fikir macam tu :)

      Delete