13 August 2013

Cerita 3 beradik beraya.

Assalamualaikum dan selamat hari raya bagi yang masih beraya ;)

Budak2 kecik ni.. depa akan cakap apa yang depa rasa, apa yang di fikir. Pendek kata, depa ni adalah golongan yang jujur lagi suci.
Hari raya pertama hari tu ada lah 3 adik beradik berbaju sedondon datang rumah nak beraya. Depan pintu tu..

"Mak mana? tak mai sekali?"

Si adik yang kecik tu jawab..
"Mak kat rumah tak mandi lagi"

Abang dengan kakak cepat2 jegil mata dekat si adik.
"Mak mandi dah la! mak sibuk masak kat rumah tu." kata abang kepada adik.

Dengan suara separuh berbisik si kakak mengugut si adik
"Haa.. hang ni kalau tak tau apa, diam dahla. balik satgi kakak habaq kat mak. biaq hang kena marah!"

Si adik tunduk memandang lantai dengan rasa takut..Habisla balik rumah nanti..



29 comments:

  1. hehe.. kanak2 mmg mcmtu.. hehe..
    semalampun, anak buah yg 5tahun kena marah kat abg dia yg umur 10thn sbb bagitau kat cik Ha dia ni, yg dlm kete abah dorg ada bunga api byk.. hehe..

    ReplyDelete
  2. hahahaha.. lurus sama mcm anak saudara.. "Pakcik kenapa mata atuk tu juling?" depan2 org tu lg.. kita yg segan jdnya.. jujur benor diorg ni..^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap je mata dia pun juling gak. hee

      Delete
  3. ekekekeke... mujur lah lurus daripada bendul lagi parah...

    selamat hari raya ye Neelofa.... ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sama je ke? lain eh lurus dgn bendul? :p

      selamat hari raya potia!! ;D hikhik

      Delete
  4. sampai hati tak datang rumah raya ... uwaaaaa
    :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. lohh.. bak sini alamat, nak p nihh

      Delete
  5. bebudak kecik ni mmg jujur je.. pastu bile die kuarkan soklan, kite plak yg jd malu sendiri slalunye kehkehkeh

    slmt hari raya CP ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah mula bertanya memang tak akan berhenti >_<"

      Delete
  6. HEHE alahai, macam adik ain la ni. budak-budak memang jujur orangnya.

    ReplyDelete
  7. haha comel je adik dia tu. Budak-budak ... Hihi

    ReplyDelete
  8. bebudak jujur sangat sebab filtering dorang masih x berfungsi. so x dapat beza orang sakit hati ke tak. hoho..

    tapi kalau budak jujur still ok lagi..even ada sakit hati kan? yang x menahan kalau kecik2 lagi dah pandai menipu.

    ReplyDelete
  9. hhehehhe...mak tak mandi lagi ye? bhaya betul :P

    ReplyDelete
  10. Salam.

    Aah pensil.. jiwa budak kecil..putih bersih..soalan ke,jawapan ke semua straight to the point.

    Macam kita ni..dah tak berapa nak putih..ada hitam,hijau,biru,merah, macam2 kaler ada,huhu

    Kat kampung bru ni pun, ada sedara yg kecik, tiba2 je lari kat kita, pastu dia bisik, "gigi abah dah patah" Tiba2 je.. tak tanya apa2 pun ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak ;)

      kita yang kelabu asap, hitam arang, kalu 'dicucu' sungguh2. insyaAllah boleh, tapi tak sepetah budak2 ni. hehe

      haha. dia nak berkongsi rahsia, tapi ada jugak budak2 yg tak nak buka mulut langsung. penat kita menanya. hehe

      Delete
  11. Hehehehehe , sian adik kene ugut..
    Takpe2 budak2 ni kalau jujo , aku kopom terpikat,.. sebab aku suke sakat budak...

    Ehhh , bg duit raya x kat budak2 tu pensil ??

    Selamat hari raya kat hang n family.. masih x lewat kan nak wish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek. 2x5 je nihh.. haha

      selamat hari raya jugak ;D

      Delete
  12. budak-budak memang camtu..hahaha..

    Selamat hari raya Cik Pensil.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kering gusi dibuatnya.

      Selamat hari raya jugak azwa ;D

      Delete
  13. itulah kan budak2...pemikiran jujur x ada melencong sana-sini lagi..

    kn best sampai dewasa pemikiran still jujur mcm tu kn cik pensil :)

    slmt hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar dari diorang ;)

      selamat hari raya ayie!

      Delete
  14. Wah..lame x jenguk sini..rindu2 Selamat Hari Raya. Gudluck for trial

    ReplyDelete
  15. budak-budak memang bercakap benar......

    ReplyDelete
  16. hahaha.. budak2 lagi jujur dari orang dewasa.. header awok comel.. :)

    ReplyDelete