10 November 2014

Kaunselor tak bertauliah.

Assalamualaikum.

"Jangan letakkan masalah dia atas masalah kamu."

Apa yang saya 'faham' dari kata-kata di atas ialah..

Masalah kamu, kamu punya hal.

Nak berkongsi dengan saya, saya akan beri cadangan & sebagainya TETAPI kamu sendiri yang selesaikan.

Ini bermakna, saya tidak perlu terbeban dengan masalah kamu. sebabnya saya sendiri sudah terbeban dengan masalah saya.

Contonya, 5 orang datang menceritakan masalah masing2. Adakah saya perlu menanggung kesemuanya? Tensionlah gitu..

Tanpa saya sedari, saya sudah jadi kaunselor yang terbeban sebab tak faham konsep.

Betulkah konsep ini? *grrr

8 comments:

  1. hehe...sy pn ada kwn suka bcerita mslh tp sy xpnh nk terbwk2 skali dgn mslh dia..cukuplah sekadar hbs time cete tu jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. "cerita sini habis sini"
      haha. betul2

      Delete
  2. Maksudnya, boleh dengar dan cuba selesaikan masalah orang, tapi at the end of the day janganla sampai memudaratkan diri kita dan myusahkan diri kita sendiri. Sebab kita pun ada masalah sendiri kan.

    ReplyDelete
  3. kdg2 dorg perlukan sorg pendengar je.
    lgpon sorg kaunselor bukannya yg menyelesaikan masalah org lain, tp mendengar & kdg2 memberikan bbp cara penyelesaian yg relevan... tu je.

    ReplyDelete
  4. follow balik http://cikanggur10.blogspot.com

    ReplyDelete